Vintergrønt

Vintergrønne vekster, også kalt eviggrønne, beholder bladene eller baret om vinteren. Eineren er vintergrønn og har hevdvunnen plass i landskapet vårt og ved sommerstedet. Den passer ypperlig i en villahage også. Barplanter er de vanligste, men for eksempel Mohonia, som ofte forveksles med Kristtorn er også vintergrønn. Gulbambus, som har blad som rasler så fint i vinden, beholder også bladene hele året.

Mange synes at vintergrønne busker er triste. Da tenker man ofte på 1970-tallets plantinger som bare bestod av vintergrønt. Slike plantinger må holdes i perfekt stand for å komme til sin rett. I dag blander vi vintergrønne busker med dekorative Prydgras og Storkenebbplanter. Vintergrønt er et viktig funament i hagen. De skal opptre temmelig diskret og danne en god bakgrunn for mer fargesterke plantinger.

Fuglene trives i en hage som gir dem ly i vintergrønne trær og busker. Dessuten er eviggrønne ofte store når man kjøper dem, de gjør mye ut av seg helt fra begynnelsen! Vårtørken er den farligste. Plant derfor ikke vintergrønt der vårsolen kommer tidlig, slik at vannet fordamper i blader/bar, mens telen fremdeles er i jorden! (Kilde: Latmannshagen, Cappelen).