Frukt og bær

Ikke noe er så vakkert som blomstrende frukttrær! Ikke underlig at japanerne holder fest når Kirsebærtrærne blomstrer, selv om de foretrekker prydkirsebærne. Derfor er frukttrær noe av det første man skal plante i en hage. Kirsebær finnes som sur- og søtkirsebær. Fuglene setter pris på begge og rekker i blant å høste en god del før vi gjør det, men hvis de bare tar de bærne som vokser øverst og mest utilgjengelig, gjør det vel ikke så mye.

Plommer er noe av det enkleste å dyrke. De fleste sortene er selvfertile og gir mengder av frukt – i hvert fall annethvert år. Pære har ofte en vakker, spenstig vekstform og mange av dem passer i hardføre klima som hos oss. Eple – blomstrende epletrær i rosa er et herlig syn! Det finnes matepler som er bra til mos og sorter som skal spises uten lagring.

Snakk med oss om lagring av frukttrær! I midten av juli begynner bærenes tid. Friske, nyplukkede bær er virkelige delikatesser. C-vitaminrike Solbær om morgenen, Stikkelsbærpai til kaffen og så bringebær med fløtemelk. Bærbusker er billige og lette å få fatt i. Plant dem i et hjørne eller som en sirkel! Og til slitt, barndommens drøm, Jordbær med fløte (og litt sukker)! Bedre blir det ikke. (Kilde: Latmannshagen, Cappelen).