Busker og trær

Busker og trær gir hagen din et løft. Mange av dem utmerker seg med vakker blomstring, flott bladverk og du finner alle slags farger. De fleste kjenner Kirsebær, Gyvel, Spirea og Laubærhegg, men det finnes mange, mange flere. De vintergrønne gjør at hagen din også ser flott ut om vinteren. Særlig viktig kan det være å ha vintergrønne vekster ved inngangsparti og andre steder som du også «ser mye» om vinteren. Vi har stort utvalg og kan gi råd om hva som passer best hos deg.

Lettstelt

Vakre, lettstelte busker som blomstrer og dessuten får høstfarger har verdi i enhver hage. De er også ypperlige romdannende og billige i innkjøp. De kan plantes bakerst i et bed – en Gullbusk som blomstrer tidlig om våren med gule blomster og er et stort pluss i det gule bedet. De kan også fylle ut umulige hjørner og er overlegne der man trenger å stenge mot innsyn, for eksempel ved uteplassen.

Man kan ha busker som blomstrer fra vinteren begynner å gå mot vår og slike byr på vakre høstfarger eller spennende silhuetter om vinteren. I tillegg har mange duft. Så mange plussider og likevel ser man så få prydbusker i hagene våre! Og en duftende busk ved porten, uteplassen eller ytterdøren er uunnværlig!

Rådyrne pleier å la Gulbambus, Skjærsmin og Syrin i fred. Det finnes mange prydtrær som bare er vakre. De gir hagen et annet preg enn frukttrærne, og blir mer som et blomsterbed på høykant. De fleste prydtrærne er nøysomme, vokser trofast år for år og krever ikke mer beskjæring enn litt fjerning av døde greiner. Noen byr også på vakker blomstring, fukter, bær og vakre frøstander! (Kilde: Latmannshagen, Cappelen).

Prunus kanzan

Vi kjenner treet best som «kirsebær», men det kommer i mange farger og størrelser, med og uten bær. Fordelen med bærtrær er vakre blomster om våren og når høsten kommer, er de fulle av bær som er både gode å spise og vakre å se på.

Taxus Sommergold

Best kjent som «Barlind» hos oss. En vakker, vintergrønn busk som tåler kraftig beskjæring, i motsetning til andre «bartrær». Egner seg derfor godt til hekk og store, grønne flater som pynter opp hele året.

Laubærhegg

Vintergrønn busk med bred, rett vekst og elliptiske, blanke og vakre blader. Bladstørrelse og form er avhengig av sorten. Små, kremhvite blomster og etterhvert sorte bær.

Philadelphus coronarius

Eller «Duftskjærsmin» som den ofte kalles er en stor, bred, litt grov busk med kremfargede blomster, som dufter sterkt. Den er hardør og kan klare svært kalde vintre. Anbefales!

Taxus fastigata

Bartre med grener som vokser «rett opp». Nålene er svartgrønne på toppen, men du finner mange flere nyanser i grønt nedover i treet som kan bli mange meter stort, avhengig av vekstplass og jord. Etterhvert kommer det røde og saftige bær på treet. Gir et fantastisk løft i hagen med sin «aristokratiske» form.