De beste plantene dyrkes lokalt

Haukebø Gartneri og Hagesenter er det siste av totalt 8 gartneri i Molde. Gartneriet drives i dag som et hagesenter, med stor vekt på egenproduserte planter. Plantene dyrkes i ekte, vestlandsk klima, helt uten hormonbehandling. På den måten får du ærlige planter som varer lenger.

– Våre egenproduserte planter er dyrket her på Vestlandet og tåler derfor værforholdene vi lever i, forteller Svein Haukebø, tredjegenerasjons gartner hos Haukebø Gartneri og Hagesenter. – Noen produsenter sprøyter plantene sine fulle av kjemiske midler for at de skal se så fine ut som mulig når kundene kommer inn for å kjøpe dem, men da er de dessverre så fulle av sprøytemiddel at de vil dø innen kort tid. Siden vi ikke bruker hormonbehandling og kjemiske midler i plantene våre holder de seg lenger, og man får det man betaler for.

– Vi selger ærlige planter, poengterer gartneren.

Haukebø Gartneri og Hagesenter er det siste av totalt 8 gartneri som har eksistert i Molde. Gartneriet ble etablert allerede i 1910 og har over 100 års erfaring i bransjen. Her finner du faglærte og erfarne gartnere, som kan bistå deg med alle slags hagespørsmål.

Haukebø Hagesenter er det eneste gartneriet i Molde.

Planter er ferskvare

Plantene hos Haukebø er dyrket ved hagesenteret i Molde, og i ett eget anlegg på Oterøya i Midsund Kommune. På den måten får plantene regelmessig stell og kjærlighet av gartnerne, og de må ikke transporteres over lengre avstander.

– Planter er ferskvarer, og kort vei fra produksjon til kunde er uten tvil det beste. Her plukker kundene blomster rett fra vokseplassen, uten mellomledd. Klimaet her på Vestlandet er relativt ustabilt, og vi er opptatte av å selge planter som tåler både vær og vind, påpeker Haukebø.

Hagesenteret ligger idyllisk til utenfor Molde sentrum.

Trenger luft for å vokse

– Skal man få planter og blomster til å gro på best mulig måte, bør man bruke jord med torv. Mange tror at dette er et miljøfiendtlig alternativ, men det stemmer ikke. Planter og blomster må dessuten ha luft for å vokse, og vanlig åkerjord har nesten ikke luft i seg i det hele tatt. Jord med torv fra myra holder dessuten på vannet, og fungerer som en svamp. Denne typen jord er helt ypperlig for planten å vokse i, forteller Haukebø.

– Det er ekstremt små mengder Co2 som slippes ut per hageeier når man bruker jord med torv. Dessuten flytter man bare hvitmosetorven fra ett sted til ett annet, poengterer gartneren. – Vi ødelegger ikke de norske myrene ved å ta ut torv, det vokser faktisk mer hvitmosetorv enn man greier å ta ut, avslutter han og oppfordrer alle til å ta en tur innom hagesenteret dersom de har spørsmål om jord og hagestell.

Hagesenteret ligger idyllisk til på Kvam i Molde.
Velkommen innom for en hyggelig handel!

Haukebø fokuserer på egenproduserte planter.
Akkurat nå spirer sommerblomstene hos Haukebø.