Beskjæring av frukttrær

Gartneren på Kvam får mye telefoner denne tiden på året. De fleste frukttrær kan reddes selv etter årvis uten vedlikehold, men det kan kreve mye av treet.

Treårsplanen er et kjent sagn i fagspråket når det gjelder beskjæring av eldre frukttrær.

Det er viktig å ikke skjære ned alt med en gang, men at det skal skje gradvis over en tre-årsperiode. I første etappe må det nok skjæres en god del, spessielt på høyden.

Målet er at treet skal være bygges på bredden så ingen greiner vokser over andre. Det blir spessielt et problem vist greiner under ikke får optimalt sol-lys på grunn av at det skygges av greiner over.

Så det skal kuttes en del på høyden, sånn at treet danner nye skudd så treet formes korrekt. Alle greinene skal ha fri tilgang til lys. Utstikkere som vokser oppover  og innover skal ofte skæres bort, men her må det velges med omhu.

 

Hvorfor beskjære ?

Gartneren forteller at ved å beskjære holder du treet yngre og friskere. Ved å beskjære treet tvinger man det til å være aktivt for å bygge nye greiner og holde seg sunn samtidig som du vil forme treet riktig.

Man kan se på det som et menneske. Dersom man trener og holder seg aktiv blir man sterkere og man blir mer motstandsdyktig mot sykdommer. Det samme prinsippet gjelder for plantene i hagen. Ved korrekt beskjæring hjelper du også treet med å forme seg riktig for optimal vekst. Når det er snakk om frukttrær så vil du også få større avling og frukten vil bli av bedre kvalitet.

Beskjæring må da skje årlig for at treet skal holde seg sunn og aktivt. Dersom det ikke gjøres så vil treet gå i en inaktiv fase, frukten vil ikke være like god og avlingen blir mindre og mindre for vært år.

 

Når skal de beskjæres ?

Ved beskjæring tidlig vår før knppsprett leger sårflatene seg bedre selv. Det vi ikke være nødvendig å smøre på salver eller maling i såret der du har beskjært. Da kan fort ondt bli verre. Det er da grove greiner det er snakk om, tynne enkle utsikkere og greiner kan beskjæres senere også.

Riktig utstyr er viktig
Garteren i aksjon.

Er det verdt å bitte ned greinene for mer avling?

Ja, dette vil tilføye mer avling på treet, men mange gjør dette for tidlig i treets leve-fase. De kjøper gjerne et nytt frukttre og bitter greinene nedover med en gang  i håp om mer avling.

Dette er uheldig for et ungt tre. Treet må bygges opp til voksen alder for å få ønsket virkning tilføyer gartneren.