Vi er med å skape rosenes by

Rosenes by er en gammel betegnelse. Det kom av byens mange frodige og blomstrende rosehager på slutten av 1800-tallet. Vi har distriktets største utvalg, og det satses ! I år har vi et stort antall roser og mange forskjellige arter.

Løfter frem byens rykte og omdømme

Hagerosene som er dyrket på Kvam, er kjøpt som barrot, deretter blir de plantet i 5-liters potter i januar/februar måned. Ved å plante rosene så tidlig på året gjør de både mer motstandsdyktig for vær og vind, de vokser saktere og de gror sterkere skudd. Vi er de eneste som selger lokaldyrkete roser i fylket, og vi har det største utvalget. Det satses på roser, og vi vil gjerne bidra med det vi kan for å få løftet byens rykte og omdømme.

Plass til flere roser i Molde by

Molde er kjent som rosenes by, og fra rådhustaket i sentrum kan man se et utvalg av de vakre rosene som finnes i byen i tillegg til “rosepiken”. Men det er plass til enda flere roser. Molderoser kan plantes i bedd, rundkjøringer og høyere grøftekanter. De kommer i mange forskjellige farger og størrelser.   Er du på jakt etter en ekte Molderose bør du ta turen innom Haukebø Hagesenter. 

Familiedreven drift siden 1910

Hvordan lykkes med roser

Ved nyplanting av hageroser er det flere viktige punkter som må føles for at man skal lykkes med en rosehage.

  • Det er viktig å grave et stort nok hull. 
  • Hullet bør være dobbelt så stort som potten roser kommer i. 
  • Fyll hullet med god og næringsrik jord før du planter rosene. 
  • Podepunktet til rosen graves ned 5-10cm for beskyttelse mot frost.
  • Gjødsle én gang i måneden fra april til august. 
  • Unngå vanning over rosebladene på kveldstid. (Dette kan føre til bladflekksykdommer). 

Klipping av roser

Når det gjelder klipping av hagerosene gjøres dette på våren - "når bjørka får museører".  De nye skuddene vil kunne ta skade av frosten dersom det klippes for sent på året. Noe fin klipping går derimot for oftest fint.

Over 170 sorter - 2000+ roser.

Klipp rosene hver sesong  

Det er viktig å klippe rosene hver sesong. Gjør du ikke det, vil ikke rosen vokse like godt. Ved å klippe rosene hver sesong vil det være med på tvinge rosene ut av dvale. På denne måten vil de vokse fortere og planten får flere nye skudd. Dette er det som gir et vakkert resultat over tid.

 

Gjødsling forebygger sykdom

Gjødsling må gjøres for å forebygge blant annet sykdommer. Gjødsler man ikke godt nok vil rosene lett kunne bli syke og i verste fall visne og dø. Noen rosesorter er lettere mottakelige for sykdommer enn andre. Trenger du hjelp til å velge hvilken type roser du skal kjøpe og hvilken farge? Vi hjelper deg gjerne med å finne den rosen du ønsker deg.

Husk å gjødsle rosene jevnlig for å forebygge sykdom.