Molderoser i Rosenes by

Den idylliske småbyen Molde, med sin vakre beliggenhet, frodighet og beplantning er kjent som Rosenes by verden over. Haukebø Hagesenter er det eneste gartneriet igjen i byen, og gartner Svein Haukebø forteller at det ofte kommer kunder innom hagesenteret, på jakt etter en ekte ”Molderose."

– De rosene som fra gammelt av ble plantet i Molde er hageroser som Louise Odier, Maiden’s Blush og Rose De Rescht. Disse har vi på lager og selger veldig mye av, spesielt til kunder som er ute etter ekte molderoser, forteller Svein Haukebø.

– Men, det som virkelig er perlen av hageroser i disse dager er Austin roser, forteller gartneren. – Dette er roser som blomstrer hele sesongen, og jeg kaller den gjerne Molderoser generasjon 2. De er bygd på historiske roser, men Austin rosene blomstrer hele sesongen med en gammeldags roseduft.

Rosetorget ved Haukebø Hagesenter er meget spesielt i år, med sunne, friske roser. –  På grunn av mye nedbør de siste årene har vi konsentrert oss om å plukke ut spesielle roser som er sterke mot regn, sykdommer og som er klimatilpasset Vestlandet. På den måten kan kundene komme hit og være trygge på at rosene de velger er motstandsdyktige og solide, forteller gartneren.

Alle roser hos Haukebø Hagesenter har Rosa Multiflora som grunnstamme. Dette er en mer vinterherdig grunnstamme enn de som benyttes på mange billige tilbudsroser rundt om. Rosene hos Haukebø Hagesenter er mer solide og kommer i gang tidligere på våren, noe som er viktig for at du skal kunne lykkes med roser i egen hage.

Haukebø Hagesenter ligger idyllisk til på Kvam i Molde.
Gartneriet håndplukker alle blomster og varer selv.

Slik steller du rosene dine

For at rosene skal holde seg friske, sunne og riktblomstrende er det viktig at de får en god start på livet. Best resultat får du om du planter dem i kugjødsel. Dersom du planter dem med podestedet ca. 10 cm under jorden vil du unngå mange villskudd og beskytte dem bedre mot frost.

Deretter trenger rosene jevnt med gjødsel. Normalt er det tidsnok å begynne gjødslingen ca. 1 måned etter plantning. Næringsbehovet vil variere fra år til år, avhengig av nedbørsmengde og lignende. Man bør allikevel gjødsle rosene omtrent hver 2. måned.

Beskjæring er også nødvendig for å forynge rosene, og dermed sikre rikere blomstring. Man beskjærer rosene på våren, ofte i midten av april. Tenk nøye gjennom hvilken form og hvor stor rose du vil ha før du begynner beskjæringen. Ved normal beskjæring av stilk og klaseroser beskjærer man alle greiner 10-15 cm over bakken, og beholder kun de 5 yngste greinene. Busk- og klatreroser bør tynnes og klippes noe tilbake.

Er du uheldig kan rosene bli angrepet av sopp og lus. Ved å dusje rosene med OASE Plantenæring hver 14. dag vil du forebygge mot soppsykdom, bekjempe tidlige lusangrep og samtidig tilleggsgjødsle rosene dine gjennom bladverket.

Gjødsle og beskjær rosene for best mulig resultat.

Vil at Rosenes by skal blomstre igjen

Molde er verdenskjent som Rosenes by, og fra rådhustaket i sentrum kan man se et utvalg av de vakre rosene som finnes i byen. Svein Haukebø påpeker at det allikevel burde plantes enda flere roser i byen, da utvalget er for lite per dags dato. – Både grøfter, rundkjøringer og bedd rundt om i byen burde kry av Molderoser i ulike farger. Vi må få tilbake den tiden der kronbladene lå strødd i gatene og fløyt i strandsonen, forteller han og oppfordrer kommune og privatpersoner til å bidra slik at Molde atter en gang kan blomstre som Rosenes by.

– Er du på jakt etter en ekte Molderose bør du ta turen innom Haukebø Hagesenter. Vi er det eneste gartneriet i Molde og satser på solide planter. På den måten får våre kunder ærlige planter som tåler mer og som varer lengre, avslutter Svein Haukebø.

 

Sønn og far, Espen og Svein Haukebø.