Høsten er den beste plantetid

Høsten byr på lavere temperaturer og mer regn. Det gjør at fuktigheten i jorden er mer i harmoni for nybeplantning. Plantene rotfester seg lettere nå på høsten og de vil kunne utvikle seg slik at når våren kommer og tælen går har de bedre tilgang på næringen i jorden og du vil kunne få et forsprang på våren.

Derimot planter du på våren når jorden er tørr så vil planten blomstre senere. I tillegg til dette når vårsola kommer og rotsystemet ikke er like dypt og godt utviklet kan det by på problemer for planten.

God jord er selvsagt en viktig faktor. Husk grav dype nok hull og fyll på med rikelig næringsrik jord under og rundt planten så den har å vokse seg på.

Altså med andre ord er det lurt å plante så lenge planten får tid til å rotfeste seg skikkelig før frosten kommer.

Husk og vann godt selv om du planter nå - da rotfester plantene seg fortere.

 

Har du plantet hageroser i år?

Da kan det være lurt å ta en sjekk før frosten kommer om podeknuten er 5-10cm under jorda.

Dette vil kunne gi rosen den beskyttelsen den trenger når vinteren kommer. Husk på at hagerosene over tid «jekker» seg oppover. Så selv om man er sikker på at beplantningen har skjedd 5-10cm over podeknuten bør man ta en siste sjekk og eventuelt fylle på mer jord der nødvendig.

 

Beskjæring av Hekken

Dersom hekken enda ikke er beskjært en siste gang før vinteren kan det være lurt å gjøre nå. Barlind er vår favoritt til hekk. Den tåler hard beskjæring, faktisk dersom du klipper helt inn til stammen vil den kunne vokse seg fint ut igjen.

Thuja derimot må man beskjære med omtanke. Slurver man for mye med beskjæringen blir det vanskelig å få den til å bryte med nye skudd. Så her er det viktig og klippe 1-2 ganger i året for optimal vekst.

Hekken kan også beskjæres hele året, men det er best å gjøre det i vekstsesongen – for da vokser den snarere til.

Klipping pågår på Hagesenteret
Svein er godt utstyrt med merkevare fra Joseph Bently

Når skal rosene klippes ?


Beskjæring av rosene skal helst skje om våren, men er det noen greiner som er til irritasjon kan man finfrissere og ta bort lange greiner.

Grunnen til dette: Dersom man beskjærer rosene for hardt nå så vil man fremskynde nye skudd i høst og de nye skuddene har lett for å få frostskade når vinteren kommer, de blir som en liten baby og er ikke like motstandsdyktig som de skuddene som har levd lengere.

Klipp rosene heller når bjørka har fått museører om våren - er det noe som heter fra gammelt av.  Det vil si at bladene på bjørka har sprunget ut, men ikke er større enn et museøre. Så finn deg en bjørk i nærheten og følg med. Rosene skal også klippes forskjellig alt etter som hvilken rosebusk du har.

Husk og gjødsle først i April og gjennom hele vekstsesongen. Da får du sunne livskraftige roser som er sterk mot sykdommer.

Når dette gjøres i riktig tid om våren vil rosene eksplodere i nye skudd og du vil få tidligere blomstring på rosene.

Populær hagerose fra David Austin

Fra September til Oktober er en fin tid for planting av løk. Da får de etablert seg godt og du får en tidligere start på våren.


Løker som påskeliljer, tulipaner og snøklokker kan settes nå.

Løkene er som alt annet som plantes, de vil ha hele høsten til å sette røtter så de rotfester seg skikkelig til en kald vinter og det vil da resultere i tidligere blomstring om våren.

Når det gjelder plantning av løk så er det ikke noe som heter å overdrive. Her kan du virkelig legge et hav av løk som de gjør i de Britiske hager.

Årets populære hagetrend - Alunrot. De beholder bladene sine om vinteren. Meget dekorative