De Lokale Julestjernene

Haukebø Hagesenter lager hvert år flere tusen ærlige julestjerner på sine gartnerbord lokalt i Molde. Oppfordrer alle til å ta seg en tur i Juletida for en skikkelig juleopplevelse med brennende bålpanne, vafler og gløgg servering.

Disse julestjernene er laget over lang tid – på gammeldags måte og blir derfor meget kompakte og motstandsdyktige mot sykdommer og får en generell lang levestandard. Dette er friske planter som man selv må ta livet av når julen er over.

 Derimot kjøper du på dagligvarebutikker eller ander typer kjeder får du en helt annen standard. Disse er kommet langveisfra og er laget på svært kort tid med hormonbehandlinger sånn at de skal blomstre fortest mulig.

Det er feil fokus, mener Gartneren. Kundene vil ikke kunne lykkes med plantene for de er så svake og tåler ikke den minste klimaforskjell. I mange tilfeller ser vi at plantene er så hormonbehandlet at de ikke vil kunne overleve selv om vi hadde satt de på våre gartnerbord med riktig omsorg.
- Det blir som et sjokk for planten når den får så mye hormonbehandling at etter "endt kur" vil den ikke ta til seg næring.

Men det er dessverre slik i dag for folk flest vil at alt skal helst skje på et plan – «Drop-In» generasjonen. Det skal være til billigst mulig penge til bekostning av kvaliteten. Dette gjør at faghandleren og lokalbedriftene blir klassert ut.
- Planter er levende vesen og de som selger de burde ha kunnskap og kunne veilede kunden på riktig måte. Hos gartneren får du plukket plantene direkte fra et optimalt klima og vekstforhold. Friskere planter får du ikke kjøpt andre steder.

Det som skjer i dag er at kundene klandrer seg selv og tenker at de ikke får til planter og godtar at plantene de kjøper dør etter kort tid. 
- Det er synd for den faglige gartneren å se utviklingen har blitt sånn. Store Kjeder er kjempeflink med å markedsføre produkter som skal gi mersalg, mens den lokale gartneren som lager og selger ærlige planter blir satt mer og mer bort i hjørnet. Det er en skremmende tanke, men vi klorer oss fast så lenge vi klarer, smiler Svein.

Julestjerne med glitter
Haukebø satser også stort på Ekte Juletrær. Her finner du kun Norske Trær i alle størrelser. Det er også mulig å bestille trær som blir hugget ned etter bestilling.

Erling Haukebø startet med Julestjerne-produksjon tildig på 60 tallet i gartneriet på Kvam. Da var det mye feiling og prøving i flere tiår for å finne det rette produksjonsforholdet som vi kunne være fornøyde med.  
I dag er vi alene om å produsere julestjerner på denne gammeldagse måten i Norge som gjør at vi får en helt unik kvalitet på plantene.

 

Tekst og Foto:

HD

Bedriften har gått i generasjoner. Oppstart 1910